09. svibanj 2016.

Voda koja život znači

Voda naša svagdašnja. Sveprisutna. U kapi kiše. U rosnoj travi. U gorskom izvoru. U rijeci koja mirno teče i povezuje gradove, sela i ljude, ponire pa negdje opet radosno izvire i žuboreći žuri ususret novome danu…
Nedvojbeno, voda je život i bez nje se ne može preživjeti.
Stoga nije nimalo neobično da se često koristi u mnogim poslovicama i izrazima. Ponekad se pojavljuje kao brojiva imenica u jednini, npr, I like mineral water, a ponekad u množini, npr. Still waters run deep, (Tiha voda brege dere) ili nasuprot tome - Still waters run no mills.
Kad je već riječ o imenicama u množini, onda već dosta dugo plovimo “uzburkanim morem” – stormy, turbulent, troubled waters i uopće se ne nazire neka daleka obala ni mirna luka.
Pesimisti bi rekli da smo u problemu – hot, deep water i da nam nema spasa.
Voda je čudesna pojava, a imenica water koristi se i kao glagol pa tako s mnogo ljubavi zalijevamo svoje biljke – water the plants ili ublažavamo loše vijesti – water down the bad news.
Od pomisli na lubenicu, watermelon, ili vaš omiljeni slasni zalogaj, rastu vam zazubice – It makes my mouth water!
Ponekad u tuzi zaplačemo – Turn on the waterworks (ne, ne tražimo pomoć od Vodoopskrbe, oni samo pogoršavaju situaciju i zbog njihovih računa voda nam je doslovce do grla – in deep water).
Svaljivanje krivnje na roditelje u odrasloj dobi , nama smisla, više ne drži vodu – It just doesn’t hold water!
U međuvremenu smo odrasli i vrijeme je da se napokon suočimo sa životom i preuzmemo odgovornost kako ne bismo bili kao onaj lik iz vica.A vic ide otprilike ovako;
Majka budi sina i kaže mu da mora ustati, da je vrijeme za školu. On će na to:
Ne da mi se, imam puno posla, kolege me ne vole, đaci mi se smiju…
Majka: Moraš sine, moraš. Ipak si ti ravnatelj!
Vjerujem da je ova priča o odrastanju iza vas – It’s just water under the bridge.
Štogod mislili o sebi, nekima smo dosadni – As dull as ditchwater -  na proslavi okruženi strancima, ne osjećamo se dobro, kao riba na suhom – Like a fish out of water.
Marimo za svoju obitelj, jer – Blood is thicker than water, ali vas susjed s kojim nemate ništa zajedničko i potpuno ste različiti  – We are like water and fire – beskrajno nervira jer stalno navlači vodu na svoj mlin – He draws water to his own mill – i samo je pitanje dana kad će učiniti sljedeću glupost koja će preliti (već ionako punu) čašu – The drop that makes a vase overflow.
Moderna znanost tvrdi da voda pamti, osjeća i čuje jer su provedeni eksperimenti pokazali da  kristali vode mijenjaju oblik kada im se pušta određena vrsta glazbe (Beethoven, Chopin, Vivaldi).
Zato, učinite nešto za sebe, neka vas glazba ponese i probudi uspavane kristaliće vode u vama!
 

 
Škola stranih jezika Vodnikova 65 godina inovacije, znanja i iskustva