09. svibanj 2016.

Talijanski

Talijanski jezik četvrti  je u svijetu po učestalosti učenja, nakon engleskog, francuskog i španjolskog. Svake godine više od pola milijuna ljudi diljem svijeta uči talijanski kao drugi strani jezik (L2). U Europskoj uniji trenutačno ima više od 72 miliona italofona. 

Osim u Italiji, talijanski je službeni jezik u sljedećim državama: San Marino, u talijanskim kantonima Ticino i Grigioni (Graubünden) u Švicarskoj, u Vatikanu i pri Vrhovnom viteškom odredu na Malti. Kao drugi jezik (simetrični bilinguizam), talijanski se govori  u Hrvatskoj (Istra) i u Sloveniji ( Piranski zaljev).  Brojni su govornici  i u drugim zemljama u kojima su se već odavno ukorijenile talijanske zajednice: Kanada, Sjedinjene Američke Države, Argentina, Australija, Venezuela, Njemačka, Francuska (Korzika), Urugvaj, Luxemburg, Kneževina Monako, Južnoafrička Republika…

Talijanski je romanski jezik koji se razvio iz ˝pučkog latinskog ˝ a kojim se govorilo u antičkom Rimu. Valja istaknuti da je to jezik s najvećim jezičnim kontinuitetom od svih europskih jezika.  Suvremeni talijanski sadrži gotovo istu gramatiku i isti leksik  književnog fjorentinskog iz Trecenta ( XIV stoljeće) koji se službeno smatra najčišćim i najstandardnijim talijanskim jezikom.

Prema zadnjim podacima UNESCA čak se pedeset posto svih svjetskih umjetnina nalazi u Italiji.  Ovladati talijanskim jezikom znači imati pristup umjetničkoj baštini svjetskih razmjera, neprocjenjivoj  znanstvenoj i humanističkoj građi, kazališnom, glazbenom i opernom opusu golemog značaja i vrijednosti ali i izuzetno cijenjenoj gastronomiji koja ima sve više pobornika u svijetu zahvaljujući idealnom spoju izvornosti, kvalitete i maštovitosti kojom  talijanska kuhinja obiluje.

 Dante, Petrarca i Boccaccio, Verdi, Rossini, Puccini, Michelangelo, Da Vinci, Bellini, Botticelli, Stradivari, Federico Fellini, Umberto Eco, Roberto Benigni, Marcello Mastroianni, Anna Magnani, Armani, Versace, D&G, Lucio Dalla, Eros Ramazzotti, De André , Ferrari, Lamborghini, Maserati, Parmigiano Reggiano, Aceto Balsamico, Barilla, Nutella …. svi oni istim jezikom progovaraju , jezikom koji sažima ljepotu, uzvišenost stila, umijeće življenja. Ukratko – Dolce vita!

Redatelji, glumci, glazbenici, modni kreatori, glasoviti kuhari proslavili su svoje talijanske korijenje i urođene talente diljem svijeta.  Frank Capra, F.F.Coppola, Robert De Niro, Al Pacino, John Travolta, Elvis Presley, Frank Sinatra, Fiorello  LaGuardia, Nicolas Cage, Leonardo Di Caprio, Madonna……imena su za koja malo tko nije čuo  no jeste li znali da su Lady Gaga, Jovi Bon Jovi, Bruce Springsteen, Dean Martin, Gwen Stefani, Michel Bublé……. također porijeklom sa čudesne mediteranske čizme gdje odzvanja ljupko – Sì ?!

Škola stranih jezika Vodnikova 65 godina inovacije, znanja i iskustva