12. svibanj 2016.

Rusija i Rusi

Rusija je smještena na dva kontinenta – Euripi i Aziji. Iako se 2/3 Rusije nalazi u Aziji, Rusija se smatra europskom državom. Na površini od 17.075.400 kilometara četvornih živi oko 150 milijuna ljudi. Rusija graniči s Kinom, Sjevernom Korejom, Kazahstanom, Mongolijom, Gruzijom, Azerbajdžanom, Ukrajinom, Finskom, Bjelorusijom, Litvom, Latvijom, Norveškom i Japanom. Rusiji pripada i Kalingradska pokrajina, koja je smještena na obali Baltičkog mora. Šume obuhvaćaju oko 60% teritorija. U Rusiji ima oko 2,5 milijuna rijeka i oko 3 milijuna jezera. Sibir obuhvaća 77% teritorija, na kojemu živi manje od 8 stanovnika po kilometru četvornom.

U Rusiji živi više od 120 nacionalnosti. Službeni je jezik ruski, no svaki narod ima pravo na svoj jezik.

Glavni je grad Moskva. Uz Moskvu, najpoznatiji je Petrograd, poznat kao „Sjeverna Venecija“ (Petrograd ima 3 puta više mostova od Venecije), koji je sagradio ruski car Petar Veliki u 18 stoljeću. Ostali veliki gradovi su Novosibirsk, Novgorod, Ekaterinburg, Samara, Omsk, Čeljabinsk, Kazanj, Perm, Ufa, Rostov na Donu i Volgograd.

Novčana jedinica je rubalj. Jedan rubalj sastoji se od 100 kopjejki.

U Rusiji nije moguće živjeti ni raditi ako niste svladali osnove ruskoga jezika.

Ne odbijajte zdravice, tj. piti s Rusima. Ako ne pijete, znači da ih ne poštujete i vaši bi se ruski domaćini mogli uvrijediti.

S Rusima možete razgovarati o svemu – o privatnom životu, poslu, politici, literaturi, kulturi. Rusi ne vole razgovarati o hrani ni o vremenu jer misle da je to glupo.

Rusa ćete oduševiti svojim znanjem o ruskoj književnosti, njihovim dostignućima u svemiru, medicini, znanosti i na drugim područjima.

U Rusiji živi 10 milijuna žena više nego muškaraca. Ruska vlada misli da je najveći problem Rusije pad nataliteta pa se zato u Rusiji, 19. rujna, slavi Dan vođenja ljubavi, i taj je dan slobodan/neradan. Par koji za 9 mjesci dobije dijete, od Države dobije i novčanu nagradu.

Najveseliji praznik je Maslenica, koja se slavi cijeli tjedan u ožujku. Maslenica označava kraj duge i hladne zime te početak poljeća. Cijeloga se tjedna jedu palačinke, koje su simbol sunca, i peku se na maslu (ulju) po kojemu su i dobile ime.

Najpoznatiji suvenir je matrjoška – simpatična bakica koja je kod nas poznatija kao babuška.

Škola stranih jezika Vodnikova 65 godina inovacije, znanja i iskustva