12. svibanj 2016.

Italija i Talijani

Sono croato, ma l’Italia è la mia seconda patria. Prima di tutto ho imparato una lingua bellissima, ho conosciuto una cultura che ha insegnato e influenzato tutto il mondo in diverse direzioni. L’Italia mi ha fatto crescere in ogni senso e sono grato. Siete e sarete un Paese fantastico...

Zvonimir Boban

(Ja sam Hrvat, ali Italija je moja druga domovina. Prije svega, naučio sam jedan prekrasan jezik, upoznao kulturu koja je poučila i obrazovala cijeli svijet na različitim poljima. U Italiji sam odrastao u svakom pogledu i na tome sam joj zahvalan. Vi jeste i uvijek ćete biti jedna prekrasna zemlja... Zvonimir Boban)

U čemu se zapravo kriju ljepota i šarm Italije i njezinih stanovnika? Istina je, pripremaju tjesteninu kao nitko drugi na svijetu i nigdje drugdje ne možete popiti caffé ili cappuccino kao u Italiji....! No, iza tisućugodišnjih umjetničkih djela i izražajne gestikulacije koja nasmijava strance (kaže se da Talijan ne bi mogao govoriti kada bi ga zavezali) krije se nešto drugo.  „Neupitna ljubav prema životu“, tvrde neki, ili pak mješavina „kreativnosti, ironije i simpatičnosti“ zbog koje su neodoljivi u očima stranaca unatoč svim njihovim manama.

Zašto  volimo Italiju i Talijane?

 • Volimo Italiju zato što je ona zemlja dobre hrane, dobrog vina, vedrine i gostoljubivosti – pizza, smokve i mandoline, pasta, spaghetti, tortellini, sicilijanski cannoli, parmigiano reggiano, mortadella, mozzarella di bufala, proizvodi s oznakom izvrsnosti DOC i DOP, Made in Italy...
 • Volimo Italiju zbog njezine umjetnosti i njezinih pjesnika, slikara, glumaca, pisaca, pjevača – Dante, Boccaccio, Da Vinci, Michelangelo, Fracci, Saviano, Eco, Pavarotti, Dalla, De André...
 • Volimo Italiju zato što je ona domovina lijepih žena i muškaraca latinskog šarma i maslinaste puti, senzualnosti i talenta poput Sophie Loren, Lollobrigide, Bellucci, Mastroianni, Gassmana, Raula Bove
 • Volimo je zato što nijedan  europski jezik nema dva izraza kojima iskazuje nejljepše riječi na svijetu : Volim te (Ti amo, Ti voglio bene).
 • Volimo Italiju zato što su je tijekom stoljeća satkale mnoge kulture – Normani, Bizantinci, Arapi, Grci, Rimljani, a danas je domovina mnogih drugih naroda.
 • Volimo Italiju proturječnosti, ali koja je nadasve zemlja dobrih i gostoljubivih ljudi, čudesnih krajobraza i gradova, raznolikih regija i dijalekata, tarantelle i tankoćutne napolitanske kancone.
 • Volimo Italiju zato što živimo na obalama najljepšega mora na svijetu koje nas je  povezalo povijesno i kulturološki.
 • U Italiji su živjeli, obrazovali se i stvarali Marco Polo,  Ruđer Josip Bošković, Faust Vrančić, Marko Marulić, Marin Držić koji i danas  počiva u crkvi sv. Ivana i sv. Pavla u Veneciji.
 • Volimo Italiju zato što je na prvome mjestu UNESCO-ova popisa zaštićene svjetske  baštine.
 • Volimo Italiju gdje se talenti i umjetnosti spajaju u jedno: Armani, Valentino, Gucci,  Fellini, Benigni, Gabriele Salvatores, Ennio Morricone, Margherita Hack, Rita Levi Montalcini i još 19 njezinih nobelovaca.
 • Volimo Italiju zbog jedinstvenog dizajna i ljepote Ferrarija, Lamborghinija i Masseratija, ali i Fiata 500, pisaćeg stroja Olivetti i crvene Vespe.

Rječju, Italija je u našoj kolektivnoj svijesti sinonim za

La grande Bellezza i  La Dolce vita

Umjetnost, okusi, boje, ljudi, kultura, moda i glazba, a povrh svega muzikalnost jezika za koji mnogi misle da je najljepši na svijetu. Jer, kako je kazao Dante:

„del bel paese là dove `l sì suona

(u lijepoj zemlji gdje riječ se zbori)

(Dante Alighieri, Pakao, pjevanje XXXIII., stih 80.)

https://www.youtube.com/watch?v=vDndxpMZLx8

Škola stranih jezika Vodnikova 65 godina inovacije, znanja i iskustva