05. svibanj 2016.

Francuski

FRANCUSKI je romanski jezik koji se prvenstveno koristi u Francuskoj i njenim prekomorskim departmanima i teritorijima, u Belgiji, Luksemburgu, Monaku, Švicarskoj i Kanadi (u pokrajini Québec), te u bivšim francuskim i belgijskim kolonijama. Njime se koristi 77 milijuna govornika kao prvim jezikom i 52 milijuna kao drugim jezikom, pa je s ukupno 129 milijuna frankofona po brojnosti govornika francuski jezik deseti na svijetu.

Osnivanjem i djelovanjem Međunarodne organizacije Frankofonije (l'Organisation internationale de la Francophonie) trend stagnacije francuskog jezika, koji se osjetio tijekom 20 stoljeća, je zaustavljen. Frankofonija (Francophonie) je Međunarodna organizacije država, zemalja i regija koje koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik. Moderna Frankofonija je stvorena 1970. godine. Njen moto je jednakost, komplementarnost i solidarnost. Zemlje članice Frankofonije (njih 49) kao i pridružene zemlje i zemlje promatrači  (među njima i Hrvatska) surađuju na polju kulture, znanosti, gospodarstva, pravde i mira.

U skopu mjeseca Frankofonije u hrvatskim se gradovima održavaju brojne kulturno-zabavne manifestacije, koncerti, kazališne predstave, izložbe, predavanja, filmske projekcije, okrugli stolovi, i radionice.

Mjesec Frankofonije slavlje je svih frankofona i frankofila u Hrvatskoj. Slavi se tijekom cijelog ožujka, a organizirano je na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacija Frankofonije prisutnih u Zagrebu (Belgija, Kanada, Grčka, Francuska, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska) uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Škola stranih jezika Vodnikova 65 godina inovacije, znanja i iskustva