30. kolovoz 2016.

Engleski

Od tri tisuće jezika koji se danas govore širom svijeta, velikih i malih, engleski je drugi jezik, uz kineski, s najvećim brojem govornika od kojh je 300 milijuna izvornih i vjerojatno puno više onih koji ga govore na svoj specifični, usvojeni – "pidgin" ili "engrish" način.

Mogli bismo reći da engleski pripada svima nama i svi se njime služimo manje ili više spretno zahvaljujući svojim najboljim učiteljima, pjesnicima i piscima poput Chaucera, Shakespearea, Yatesa ili Yoycea.

Engleski se koristi kao službeni jezik na svakom kontinentu, a više od polovice znanstvenih publikacija, knjiga i časopisa u potpunosti su ili djelomično na engleskom. Većina znanstvenih i međunarodnih skupova, seminara i konferencija odvija se na engleskom.
Televizijski i radio programi, filmovi i glazba, svijet biznisa i modernih komunikacija su na jeziku koji je postao lingua franca u globaliziranom svijetu.

Engleski je, zapravo, vrlo jednostavan i nekompliciran jezik. Njegova gramatika prilično je jednostavna; ne postoji padežni sustav, pridjevi imaju isti oblik ispred imenica u jednini i množini, ali...

Naravno, nije sve tako jednostavno kako se čini.

Engleski je izrazito idiomatski jezik pa uz sve fraze i idiome, prijedloge i različite registre govora, formalne i neformalne, složene strukture, inverzije, anagrame, pangrame i palindrome izgovor jezika i različiti dijalekti često su izvor frustracija i nesporazuma u komunikaciji.
Tome doprinosi i pravopis koji nije fonetski pa se ono što se čuje ili govori piše na sasvim drugačiji način.

Uz sve svoje zakonitosti i iznimke, specifičnosti i posebnosti engleski je uistinu jedinstven jezik.

Pola milijuna riječi iz Oxford English Dictionaryja, da ne spominjemo neologizme, nisu dovoljne da se opiše ovaj fascinantan jezik s toliko govornika koji, i kad ga tečno govore, još uvijek iznenadi neka nova izgovorena riječ, fraza ili, jednostavno, način na koji je netko nevjerojatnom vještinom opisao sasvim običnu stvar.

To je engleski! Nevjerojatno neprevidljiv u svojoj previdljivosti i ponekad teško prevediv u kompleksnosti idiomatskih izraza i (teško mi je to reći) frustrijajuće nenaučljiv, ne toliko zbog pravila koliko zbog iznimaka kojih je često više od samih pravila ....

Škola stranih jezika Vodnikova 65 godina inovacije, znanja i iskustva